Kansen voor mobiele activatie

Kansen voor mobiele activatie


Smartphones en tablets gaan steeds meer het consumentengedrag bepalen. Voor onderzoeksbureau Trendbox en Activate&co een uitdaging om met het afgelopen Activatie Barometer onderzoek bij ruim 500 consumenten van >16 jaar te peilen of men open staat om mobiel geactiveerd te worden.

Razendsnelle groei
Ontwikkelingen gaan razend snel, zeker als het gaat over het bezit van smartphones, ipads/tablets en laptops. Van alle Nederlanders beschikt 67% over een laptop/notebook en ruim 51% heeft een smartphone in zijn bezit. Tablets zijn al bij 33% van de consumenten in het bezit.Verwachtingen vanuit de branche zijn een verdere forse groei, zodat het mobiel activeren van een brede consumenten doelgroep qua “hardware” geen probleem hoeft te zijn.

Per dag mobiel 2 uur actief
Als we kijken waar smartphone bezitters actief zijn met hun speeltje, dan is dat 55% thuis en 45% buitenshuis. Jongeren tot 25 jaar zijn juist meer actief buitenshuis. Op de vraag hoeveel tijd men actief is met zijn mobiele speeltje is deze groep met ruim 3 uur per dag echt heavy user! Gemiddeld ligt dit ook al hoog op 2 uur per dag voor alle Nederlanders. Opvallend is dat vrouwen gemiddeld een kwartier langer actief zijn op hun smartphone. Dit is consumentengedrag dat aantoont dat het belangrijk is dat websites ook optimaal functioneren bij mobiel gebruik.

Aantal apps op mobiel 24

Social media en dan met name Facebook en Twitter scoren hoog, zeker als het gaat om het gebruik via smartphones. Opvallend is dat bezitters van tablets beduidend minder actief zijn met social media. Deze groep heeft juist weer gemiddeld meer app’s op hun apparaat te weten 27 stuks versus 24 stuks bij de gemiddelde smartphone user. Qua type apps lopen smartphone/tablet bezitters nagenoeg gelijk op. De meest populaire type apps zijn:
– Nieuws media
– Social media
– Games
– Weer en verkeer
– Vervoer
Alleen vervoer apps (NS, KLM, Yellowbrick, etc.) die handig zijn onderweg scoren veel hoger bij smartphones. We waren benieuwd hoe het stond met de meer “commerciële” apps van merken en retailers. Het aanbod van apps vanuit die groep is enorm maar dat zien we niet terug in aanwezigheid op tablet of smartphone. Supermarkten (Appie, C1000, Jumbo, etc.) weten nog het meest relevant te zijn om een plek op smartphone of tablet te veroveren met hun app (23%). Knappe prestatie waar met name AH een voortrekkersrol vervult heeft. Andere retailers apps (11%) en zeker merken apps (4%) komen we maar sporadisch tegen op smartphones. Het blijkt dus niet zo makkelijk te zijn om als commerciële partij een app plekje te veroveren op smartphone of tablet van de consument.

Activatie met QR code
Als er een ontwikkeling om consumenten mobiel te activeren een vlucht genomen heeft dan is het de QR code wel. Op vele plaatsen in winkels, folders, instore, advertenties kom je de QR code als consument tegen. We waren benieuwd, zeker aangezien hier geen actuele cijfers over bekend zijn, hoe actief Nederland is met de QR code. Ruim de helft van de consumenten kent de betekenis van de QR code waarbij mannen beter scoren dan vrouwen. Een op de vier consumenten heeft een QR reader app gedownload en 42% gebruikt deze frequent. Mooie successen maar omgerekend naar de totale Nederlandse populatie leest 10% QR codes met enige regelmaat.

Mobiel actief tijdens shoppen
Nu al geeft ruim 10% van de consumenten aan geregeld gebruik te maken van zijn/haar mobiel tijdens het winkelen. Het vergelijken van prijzen en het vinden van producten/winkels zijn daarbij populair. Een klein deel van de smartphone bezitters doet nu al aankopen via zijn mobiel. Een ander signaal dat de consument verwacht dat er veel mobiel gaat gebeuren kwam via stellingen. Op de stelling dat activering en reclame via de mobiel nog in de kinderschoenen staat geeft een meerderheid aan het daarmee eens te zijn. De consument verwachting is dat er nog veel staat te gebeuren.

Klaar voor succes
Het Activatiebarometer onderzoek naar het mobiele gedrag van de consument laat duidelijk zien dat we in een transitiefase zitten. Massaal gaan we over van “gewone” naar smartphones en van desktops naar notebook en tablets. Jongeren nemen hierin het voortouw gevolgd door de grote groep 35+. Dat het snel gaat qua bezit betekent nog niet dat men massaal gebruik maakt van de vele nieuwe toepassingsmogelijkheden. In veel gevallen bevinden de verschillende mobiele activatie mogelijkheden zich nog in de intro fase. Breed gebruik hangt naast veiligheid en garantie van privacy af van de succes-drivers: gemak en unieke toegevoegde waarde. Een nieuw mobiel speelveld om consumenten te activeren ligt open met volop kansen voor succes.

Comments are closed.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter